top of page

Investituur​

​​

Het aangaan van een lidmaatschap bij een ridderorde wordt bezegeld tijdens een investituur. Lidmaatschap is opengesteld voor mannen en vrouwen. Als kandidaat legt men een eed af waarbij men het geloof in God , trouw aan de orde en dienstbaarheid aan armen bevestigd overal ter wereld en in Polen in het bijzonder. De orde is opengesteld voor alle gezindten mits men respect opbrengt voor de Christelijke wortels van de orde.

​

Die eed die men aflegd wordt dus beantwoord met een accolade, de ridderslag, het ontvangen van de onderscheidingstekenen en omslaan van de mantel. althans voor mannen. Vanuit de traditie krijgt een vrouw geen ridderslag maar een hand op de schouder gelegd  

 

​

Het is een zeer feestelijk gebruik zo'n ridderslag en wordt dan ook meestal bij een jaar bijeenkomst van een commanderij of priorij gevierd. 

 

Men ontvangt slechts eenmaal een ridderslag, bij promoties naar een andere rang ontvangt men alleen de aanstelling. Er zijn 5 rangen in de Orde.

 

Toch wordt iemand niet zomaar ridder, het gaat namelijk over een bijzonder lidmaatschap, waarbij men geen lid wordt van zomaar van een club, maar deel uit gaat maken van een levende geschiedenis en traditie. Men spreekt een intentie uit die je in het dagelijks leven reeds leeft. Het is een symbolische bevestiging van een  leven dat in dienst staat van de medemens. Je kunt alleen op uitnodiging lid worden en toetreden tot de Orde.

 

Voor een periode loopt men mee als kandidaat. Dit kandidaatschap heet postulaat. Als postulant van de Orde mag je bij vergaderingen aanwezig zijn, maar heb je nog geen stemrecht. Tevens worden in een aantal bijeenkomsten met de officier of commandeur de constituties en rechtsorde uitgelegd. Ter afsluiting van het postulaat wordt de kandidaat gevraagd om een proef af te leggen, de ridderproef. Deze proef kan bestaan uit het houden van een themabijeenkomst, het schrijven van een stuk of het verlenen van bijzondere diensten. De commandeur en diens raad zullen je daarna voordragen voor het ridderschap. 

 

Wanneer een ridder de accolade of een Dame (edelvrouwe) haar benoeming heeft ontvangen mag deze zich Chevalier (ridder) noemen en achter de naam de afkorting van de rang en orde voeren.  Bijvoorbeeld: chevalier Jan Jansen, MBA, KStS. (ridder 5e klas) of dame Petra Pietersen OStS. (dame officier 4e klas).

 

Verplichtingen: kosten jaarlijks lidmaatschap €120,- en een eenmalige bijdrage.
Dit laatste wordt jaarlijks vastgesteld en per persoon vastgelegd. 

Investituur
...

bottom of page